Votul nu este vazut ca un drept castigat, cel putin nu de majoritatea populatiei. E doar o realitate administrativa care s-a adaugat dupa 1990 altora deja existente. Poti trai foarte bine si fara sa votezi intr-o tara in care gratificarea imediata este regula. Si asta vine dupa 50 de ani de regim comunist unde populatia a fost impartita intr-un metropolis cu nomenclaturisti si familiile lor pe scare de sus si restul populatiei abonate la munca de jos si la ratia de carne de duminica. Democratia romaneasca nu a venit dintr-o nevoie ideologica de schimbare, ca dovada ca Ratiu si Coposu au fost pictati in mentalul colectiv al maselor ca dusmani ai poporului, ci dintr-o logica a neajunsurilor.

De aceea traiul pe termen scurt si vantoarea gratificarii imediate a inlocuit traiul in comunism. Votul a fost doar o lozinca teoretica, folosita pe post de turnichet stricat catre o democratie veritabila. Doar atat. Intreaga strategie a partidelor politice dupa 1990 a fost cum sa manipuleze cat mai multi din oamenii care se trezesc ca voteaza. De aceea s-a votat prost in Romania si se va mai vota.

Dar nu atat votul este important cat ceea ce reprezinta el. In Romania trebuia sa reprezinta acordul solemn intre populatie si reprezentantii acesteia pentru ca alesii sa faca sa functioneze bunurile comune. Dar in realitate, votul nu a insemnat decat modul in care un partid sau altul a castigat puterea. Ce se intampla dupa asta, nu prea a contat in termeni de bun public. Votul a fost vazut drept o invitatie la coruptie, cu o populatie complice si incatusata intr-o exasperanta stare vegetativa.

Era si greu ca votul sa rezolve cea mai mare problema a democratiei in Romania: trecerea fluida a zecilor de mii de persoane din vechiul aparat comunist si a familiilor acestora, in noua ordine capitalista. La suprafata sotii Ceausescu au murit impuscati in fata plutonului de executie insa in spate zeci de mii de nomenclaturisti si familiile acestora s-au transferat invizibil din comunism in democratie. Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Acesti oameni nu au disparut, privilegiile nu le-au fost luate, ci pur si simplu s-au transformat din Dom’ Tovaras in Dom’ Director. Daca privim cu atentie ii vedem inca in functii din companii de stat, in parlament, in comisii, in secretariate de stat, in armata, in servicii. Iar pe copiii lor in BMW-uri, Mercedez Benz si la cafenelele de lux din Dorobanti.

Votul nu a rezolvat aceasta problema pentru ca votul a fost complice. In fata Iliescu castiga cu 80%, in spate se transformau domnii tovarasi in domnii directori ai capitalismului. Astazi, in epoca Facebook, lucrurile sunt mai vizibile, dar votul e tot pentru multi dintre cei cu scheletii comunismului in dulap.

De aceea romanii continua sa voteze prost. Din lasitate sau resemnare, nu au permis optiuni. Iar cand acestea au aparut, cineva a furat iar startul.

daca va place dati de veste:
0