Dezvoltarea personala s-a transformat intr-o industrie de multe ori agresiva si de si mai multe ori superficiala. Pretul succesului devine pretul unui seminar unde oameni somptuosi iti prezinta magia din spatele transformarii esentiale a vietii: de la nimic la totul, sau de la saracie la bogatie. Si asta pentru ca in interiorul nostru exista un mare resort de naivitate care ne pacaleste mereu sa credem ca solutia este mereu la un pas distanta si numai fortele conspirationiste ale intunericului ne impiedica sa o accesam. Credem inca in pilula fericirii si a succesului care are efecte peste noapte. Daca vrei sa slabesti, internetul iti ofera solutia miracol. Daca vrei sa ai o viata ca in filme, nimic mai usor: solutia este un pumn de magie ezoterica care te va transforma din pata cromatica de la coltul strazii in persoana de succes mondial garantat.

In realitate insa, lucrurile nu merg niciodata asa. In realitate nu exista pranz gratuit si nici reusita fara efort. Efortul insa doare, si fizic si mental, si in plus creierul il interpreteaza ca o scurgere de energie pe care o poate folosi in situatii de criza. Intr-un cuvant, creierul nostru se impotriveste actiunii. Dar actiunea e esentiala. Oricine insa poate sa se dezvolte atunci cand accepta ce presupune cu adevarat asta. Cand intra in reala arena ca luptei pentru succes. Iata cum fiecare poate aborda aceasta problema:

  • Nimic bun care dureaza nu apare peste noapte: pentru orice reusita reala e nevoie de disciplina, efort, timp, esecuri repetate, consecventa si rutina. E incomod si nu asta se vede la televizor atunci cand cineva reuseste, dar tot acest esafodaj de munca rutiniera este in spatele oricarui succes real. Michael Jordan a fost un jucator de baschet mediocru la baza, dar a exersat in fiecare zi, pana la epuizare, pana la ceata mentala aruncari peste aruncari, pana cand a devenit cel mai bun dintre cei mai buni. Pentru el nu a existat succes peste noapte, ci peste mii de nopti. Valea plangerii nu dureaza insa la infinit, ci pana creierul se adapteaza la noua rutina, mai intensa.
  • Valoarea nu se masoara in bani. Valoarea este intotdeauna personala si inseamna suma tuturor abilitatilor pe care o persoana le poseda la un moment dat. Valoarea nu este fixa, insa poate „rugini” odata cu trecerea timpului. Adevarata investitie nu este cea materiala, ci investitia in propria persoana, pentru a creste propria valoare. Investind in fiecare zi in suma abilitatilor pe care vrei sa le dezvolti vei ajunge in timp sa posezi o „bogatie” cu mult mai relevanta decat orice bogatie materiala.
  • Daca nu iti folosesti resursele, le pierzi. E un principiu fundamental al actiunii umane. Corpul uman, inclusiv mintea, spre deosebire de obiectele mecanice, se dezvolta prin utilizare, nu prin repaus. Masinile in schimb se conserva prin repaus si se uzeaza prin utilizare. Daca nu iti folosesti corpul fizic, muschii se vor atrofia iar sanatatea va avea de suferit. La fel si mintea: daca nu o folosesti in mod constant, se va plafona.
  • Ai grija de sanatatea ta. Este cel mai de pret resursa a ta. Nimic nu se poate realiza mai departe daca nu exista armonie fizica. Exercitiul fizic este esential, la fel si dieta corespunzatoare. Priveste in mod constient aceste doua aspecte fundamentale ale sanatatii si ia deciziile constiente de a iti proteja propriul corp ori de cate ori este posibil. Asta nu inseamna sa cadem in mania ortorexiei, asa cum fac foarte multe persoane. Inseamna doar putina moderatie si responsabilitate
  • Citeste ori de cate ori ai ocazia lucruri de calitate. Traim intr-o epoca in care accesul la informatie este mai usor ca oricand. Marile carti si idei ale umanitatii sunt de multe ori la un click distanta si in acces liber. Fa o lista cu carti importante ale omenirii sau ale domeniului tau de activitate si citeste-le activ. Activ inseamna cu simt critic si cu asigurarea ca ideile noi pe care le vei gasi vor ramane.
  • Planuieste ce ai de gand se faci cu viata ta. E intotdeauna bine sa ai obiective clare. Asta iti asigura o calitate a vietii departe de dezordine si entropie. Pentru foarte multe persoane acest pas este unul incomod, dar odata facut multi oameni nu se mai pot intoarce la viata de dinainte.
  • Ai incredere in tine, nu te autosabota si nu te autovictimiza. Nu tot ceea ce ti se intampla negativ este impus din exterior. De fapt, majoritatea lucrurilor rele care ti se intampla sau care crezi ca ti se intampla sunt evitabile printr-o simpla schimbare de atitudine. E usor insa sa gasim vinovati in exterior pentru ca asta ne face sa ne simtim mai bine si mai protejati.  De fapt, ne autosaboteaza si ne inchide in cusca gandirii fixe fara sa avem posibilitatea de crestere si dezvoltare reala.
  • Nimanui nu-i pasa cu adevarat de tine decat tie insuti. E trist dar e adevarat. In ciuda a ceea ce auzi poate zi de zi, nimeni nu da de fapt doi bani pe tine, in afara de familie. Esti in mod esential singur si trebuie sa accepti asta. Nu astepta nimic de la nimeni, asezat pe o piatra de hotar, pentru ca nu o sa vina. Tot ce va veni cu adevarat bun in viata ta este prin efort propriu sustinut si consecvent. Si e de fapt singurul lucru bun care merita sa fie trait. Foarte multi oameni se compara cu altii si jinduiesc ceea ce vad ca au ceilalti la suprafata, insa foarte putini realizeaza ca aceasta contemplare este daunatoare.
  • Incearca sa faci sau sa tinteti catre lucruri care ajuta omenirea in general. Asta e un aspect esential pentru orice crestere reala. Nu este totul despre tine. Este mai ales despre cum poti prin ceea ce faci sa influentezi in bine viata altor oameni. Daca ai nevoie de un sens in viata, incearca sa-l faci sa fie in legatura cu asta.

daca va place dati de veste:
0