Lionel Messi este un fotbalist care joaca pentru clubul FC Barcelona. Pentru multi oameni care nu au tangenta cu fenomenul fotbalistic, Lionel Messi este probabil o stire saptamanala sau un nume care apare din cand in cand in scroll-urile zilnice de pe internet de multe ori in corelatie cu alt nume, Cristiano Ronaldo.

Pentru cei care iubesc fotbalul, ei bine, pentru acestia e cu totul o alta poveste. Lionel Messi este o ancora in psihologia colectiva fotbalistica. Unii spun ca este cel mai mare fotbalist din lume, altii ca este cel mai mare din istorie, unii il compara cu Cristiano Ronaldo, altii cu Pele sau Maradona. Timp de aproape zece ani acest jucator marunt de statura, taciturn si retras a urcat in constiinta mondiala doborand majoritatea recordurilor individuale din fotbal cu o lejeritate remarcabila. Acum, la 27 de ani, varsta la care alti fotbalisti poate nici nu au atins varful carierei, Lionel Messi are in spate 10 ani incarcati cu atata memorie fotbalistica incat se poate retrage maine din activitate si mostenirea ii va ramane intacta.

Cifrele nu spun insa intreaga istorie; desi a marcat sute de goluri, a dat mii de pase si sute de assist-uri, a castigat zeci de trofee si a dus acasa duzine de mingi cate una pentru fiecare hattrick, altceva il face pe Messi special. Dificultatea caracterizarii.

Daca la ceilalti jucatori, de exemplu Cristiano Ronaldo este usor sa gasesti epitete, comparatii, metafore, in cazul micutului argentinian e un pic mai greu. Cristiano poate fi pe rand un monstru, un robot, un atacant senzational, un super-golgeter, un animal (in sensul bun). Regularitatea cu care marcheaza tradeaza putere, forta atletica, mecanica perfecta. Cristiano are 1.88 si este un profesionist desavarsit, se antreneaza in fiecare zi de la sase dimineata si pe langa golurile marcate are si un numar impresionant de minute publicitare in care corpul sau sculptat ii creeaza o imagine de supermodel masculin.

Lionel Messi, pe de alta parte, marcheaza cu o regularitate si mai mare decat Cristiano, dar are doar 1.68 inaltime si face in general reclama la chips-uri si companii aeriene. In plus de asta are si cele mai multe pase decisive din istoria campionatului spaniol (peste 100) avand in acelasi timp si cele mai multe goluri. In plus de a fi un golgeter absolut (a marcat in 2012 peste 90 de goluri doborand un record vechi de 50 de ani), este si un jucator cu o viziune remarcabila, care face sa se intample lucruri in jurul sau, in timp ce alti jucatori au in general nevoie sa se intample lucruri in jurul lor. In general, epitetele si metaforele jurnalistilor folosite atunci cand vorbesc despre Messi capata  o componenta transcedentala, neidentificabila concret. Dificultatea caracterizarii. Despre Messi se vorbeste ca  despre un mic magician, un jucator briliant, de pe alta planeta, un mic vrajitor. Cuvintele sunt alese undeva la limita rationalului, in zona calda a inexplicabilului. Dificultatea de a explica undeva jocul argentinianului impinge discursul in zona spiritualului, a divinului, a religiei, a magicului. E acelasi impuls psihologic care a determinat omul preistoric sa ataseze fenomenelor naturale etichete transcedentale, magice, mitice numai ca acum in era progresului stiintific mintea rationala accepta cu greu sa vorbeasca de minuni.

Iar la Lio Messi asta nu vine neaparat dintr-o comoditate lingvistica sau din dorinta de a epata, ci ca o rezultanta a necesitatii de a exprima ceea ce in mod prozaic nu se poate explica. E ceva sacru in modul in care Messi joaca fotbal si acest ceva are nevoie sa fie exprimat intr-un fel.

Pentru ca in loc de mecanica newtoniana a lui Cristiano, care are o explicatie gravitationala, Messi propune un joc mai aproape de fizica cuantica, acolo unde particulele exista sau nu exista intr-un anumit loc sau in mai multe locuri. Driblingul lui Messi este o metafora cuantica pentru ca se intampla sau nu, in stanga sau in dreapta inainte ca creierul adversarului sa primeasca informatia finala. Nani, in finala Ligii din 2011 a avut o fractiune in care a ramas nemiscat in fata lui Messi, nestiind in ce parte va pleca. Iar cand parfumul de miscare insesizabila a soldului argentinianului a trimis fulgerator informatia catre partea din creier inconstienta a lui Nani cum ca adversarul va pleca spre stanga, realitatea cuantica era deja realizata: Messi plecase demult spre dreapta, insa Nani a avut o fractiune in care a ramas pironit acolo.

GIF : Messi vs Nani

La fel si Canavarro, in inima unui el clasico de acum multi ani. Il priveste si realizeaza ca Messi va pleca spre stanga si creierul sau ii comanda sa mearga in stanga doar ca sa observe cu oroare ca adevaratul Messi plecase prin dreapta si crease  intre ei un abis.

Dinamica miscarii lui este de asemenea peste intelegerea mecanica. Traiectoriile balonului sunt intotdeauna eliptice, derivate parca din spiritualitatea numarului de aur folosit de arhitectii antici. Cristiano, dimpotriva imprima o traiectorie musculoasa, imprevizibila, matematic murdara. Messi in schimb are o viziune geometrica, pitagoreica asupra jocului care ii permite sa inventeze pase de o frumusete rara:

Messi pass v Belgium

Privita de sus, pasa catre Di Maria este o ecuatie trigonometrica perfecta, mingea pleaca printre patru adversari, il depaseste pe Kompany prin interior pentru a ajunge pe exterior la picioarele lui Di Maria. Privita de sus, e solutia logica perfecta pentru ca putem vedea intreaga geometrie a terenului, insa Messi nu a pasat de sus ci din iarba de la inaltimea celor 1.68 m si a trebuit sa-si imagineze intreaga traiectorie inainte ca mingea sa plece din gheata. Iar asta ar mai putin legatura cu fotbalul cat cu o abilitate aproape supranaturala.

In training we were all world class players but he was making us look like…like we were not there…and that’s why for me, Messi is a level above – Thierry Henry

Jocul sau are o incarcatura de intuitie uluitoare pentru un joc atat de standardizat cum este fotbalul. Iar intuitia se transfera de multe ori coechipierilor si adversarilor care din perspective diferite parca asista la un ritual. Busquets primeste mingea in clipul de mai jos, o opreste si asteapta, ca intr-un ritual de initiere religioasa, sa se intample ceva. Nu paseaza, nu se misca, doar opreste mingea si asteapta. Iar Messi isi incepe acel dribling prelung, printre 5 fundasi de clasa mondiala si parca spatiul probabilistic se dizolva in cateva secunde cate trec pana cand Casillas scoate mingea din poarta, fatidic.

Gianluigi Buffon, unul dintre cei mai mari portari ai fotbalului,  in urma cu cateva luni la o receptie apropiindu-se de Lionel Messi i-a atins fata cu mana, intr-un gest stanjenitor pentru argentinian dar plin de semnificatii. Intrebat apoi in fata camerelor, italianul a declarat: „Am vrut sa ma asigur ca e om ca noi toti”

daca va place dati de veste:
0