Presedintele Klaus Iohannis a avut pana acum cateva discursuri, culminand cu declaratia de la CSM. Toate de bun simt, decente, corecte, uneori banale prin limbajul uniform cu care ne-a obisnuit acest demnitar. In suma, discursuri in linia asumata de Iohannis, de decenta si impartialitate.

Nu a fost insa de ajuns pentru a multumi o anumita parte a presei, asa-zise „quality” (stay calm, nu exista presa quality in Romania, doar tabloide frumos ambalate in sclipici) care a scos din fabrica o serie de articole in care se clameaza uimirea fata de gafele lui Iohannis, care iata o da in bara, incepe sa isi piara increderea cu care l-au investit cetatenii, bla-bla-bla…

Si asta pentru ca presa romaneasca si implicit o mare parte din cititori, mai ales cei care se autoinclud intr-o casta pe care lipesc etichete cu scuipat gen „aparatorii statului de drept, justitiarii independenti, cultii, cititii” dar care in realitate fiind departe de a deschide macar un ziar quality de afara (daca chiar vor sa se instruiasca cu adevarat) au fost obisnuiti cu mediul toxic de scandal institutional de pana la Iohannis. Astfel ca reactia lor este mai mult o reactie alergica fata de un climat normal si decent.

Obisnuiti cu cuvantarile de bodega ale fostului Presedinte, cu biletelele, insultele, mojiciile si farsele acestuia, cu hahaielile de „bonton”, cu „charisma” acestuia (un alt eufemism care spune de fapt mai multe despre cel care il foloseste), ayatollahii presei noastre sunt socati cand de la cotroceni le vorbeste un om cu bun simt despre bun simt. Ca si cum s-ar fi asteptat sa apara un ins cu manecile suflecate, care sa scuipe langa bocanci pentru a-si drege glasul si care apoi sa inceapa sudalmile institutionale cu atacuri la guvern, la parlament, la CSM, la comisii, la „politicieni”, totul presarat cu glumite de cartier.

Ei bine, domnilor alergici la bun-simt, asa ceva nu mai e posibil. Cum spun indonezienii, „en d’autres termes, la rigolade c’est termine”. Trecerea prin clinica de dezintoxicare a bunului-simt este, adevarat, dureroasa si efectele secundare se resimt pentru ca un organism hranit cu o realitate diferita si toxica si care opune rezistenta atunci cand este trezit brusc la realitate.

Iar realitatea, indiferent de distorisunile cognitive ale ziaristilor-scribi, a invatat si ce inseamna decenta, chiar daca are gust de brocolli. Dar e mai sanatoasa.

daca va place dati de veste:
0