Un politician a dat Statul în judecata pentru ca a fost achiat la final in urma procesului, dupa ce a stat inchis cateva luni. Daunele cerute se ridica la cateva milioane de euro. Nevinovatul nedreptatit, altfel uns cu toate alifiile in politica, ocupand functii din 90 si pana azi si jongland cu bani publici printr-o retea de firme infiintate in acest scop, are o avere deja de zeci de milioane. Bani, a decis probabil instanta, castigati pe bune, prin transpiratia fruntii de om politic si lucrator la Stat.
Cu alte cuvinte, inca o teapa mica, artistica, probabil in urma unei acuzari prost facute , acum  averea de milioane crescand cu banii primiti de la CEDO. Adica de la dumneavoastra din buzunar dragi romani, ca nu va imaginati ca CEDO are ea bani sa dea cartoforilor nedreptati de justitia romana.
Cam asta e Romania. De fapt sunt mai multe romanii, cel putin doua. Reflectand la patania tovarasului politician, ma gandesc ca asta va deveni inca un argument pentru masa de manipulatori care vor arata cu degetul justitia si cum abuzeaza ea oameni nevinovati. Apoi pe Soros, care da ordine in acest sens, desigur, din camera secreta de unde urmareste fara incetare tot ce se intampla in Romania.
Si apoi e romania care iese in strada in zapada si spera ca regulile jocului se vor schimba cumva astfel incat oamenii care vor sa fie onesti sa o poata face fara sa mai piarda startul. Ca despre asta e vorba. Despre cum poti sa-ti faci o viata in aceasta tara, despre calitatile care iti trebuie si despre increderea pe care o ai ca daca tu joci dupa reguli, si altii vor face la fel. E o dilema a prizonierului aici din care nu putem iesi. Pentru multi romani insa alegerea e simpla: faci ce face popa, adica tovarasul politician, daca vrei sa ai. Daca vrei sa fii fraier, fii fraier si stai la coada.
Aceste doua romanii nu prea au multe in comun. Ele fac abstractie una de alta. Daca s-ar intalni la metrou, ar sta departe una de alta la cateva scaune distanta, asa cum fac doi straini. Cam asa stau si ele. E foarte greu de inceput un dialog real intre cele doua romanii
Si cred ca intuiesc de ce. E vorba de orgoliu prostesc. Cand tu esti convins ca Soros e de vina, ca strainii iti iau painea de la gura si ca politicienii sunt abuzati de justitie pe nedrept, e foarte greu sa-ti schimbi parerea. Chiar daca e o eroare cognitiva, e foarte greu de schimbat, desi erorile cognitive sunt mai usor de schimbat decat cele emotionale. Pentru ca e foarte aproape de ce crezi tu ca personalitate. E cum vezi tu lumea ca functioneaza. E foarte greu, chiar cand ai in fata evidente clare, sa admiti ca te inseli. Chiar cand simti ca te inseli, cu atat mai aprig urasti pe cei care ti-au aratat ca te inseli.
Cam asta cred ca e explicatia faptului ca politicienii corupti au o priza si mai mare la public, in ciuda faptului ca s-au descoperit si s-au prezentat opiniei publice dovezi clare ale furtului public. Dar tocmai pentru ca sustinatorilor le e rusine sa admita ca ar putea gresi, mai rau se inversuneaza si sunt dispusi sa creada explicatii alternative cu Soros, strainii, cainii, multinationalele si conspiratiile tehnocratilor, acei varcolaci urcati pe maturi de vrajitoare care sug sangele poporului si incearca sa vanda tara.
E valabil si pentru cealalta romanie, sau macar o parte din ea, care de multe ori alege sa se retraga in extrema cealalta, manata de apostolii adevarurilor absolute facebook-ul versiunea Mandruta. Si alora daca le arati verde in fata ca justitia, asa cum e ea acum, nu functioneaza cum ar trebui sa functioneze intr-un stat de drept,  ca si acolo e coruptie, si asta independent de acuzele de la Antena 3, risti sa fii aratat cu degetul drept spion rus. Daca le arati ca totusi 4% plagiat tot plagiat e si ca tristul cult al personalitatii in justitie nu arata de fapt decat cat de subred e sistemul care depinde de acea personalitate,  nu o scoti la capat: esti cu siguranta platit de Putin.
Deci o romanie e platita de Putin care convietuieste in aceeasi tara cu alta platita de Soros. Si cu o minoritate maghiara care uraste micii. Cam asta e schematizarea simplista pe care multi romani o folosesc pentru a putea naviga nebunia asta de societate.
In strada insa sunt foarte multi oameni care nu mai accepta nici una nici alta. Care vor o schimbare reala. O justitie corecta, nu doar corecta pentru un grup de oameni. O justitie corecta asa in general, cum a fost de fapt conceputa sa fie. Asa cum am zis, vor alte reguli ale jocului, vor certitudinea sa poata juca corect in societate, fara sa fie obligati sa dea spaga la medic ca sa nu le moara copilul. Vor ca regulile sa fie scrise si respectate, nu nescrise si folosite ca arme.
Cam asta cred ca trebuie sa fie mesajul, daca vrem sa o scoatem la capat: alte reguli ale jocului. Doar asa ne putem apropia in metrou unii de altii sa putem discuta.

daca va place dati de veste:
0