Presedintele Traian Basescu, cu o mina apasata si vesnicul rictus in coltul gurii declara ca ministrii Liviu Pop si Sorin Campeanu au contribuit „prin distrugerea de institutii la un fals in interes public”. Acuzatiile sunt grave dar sunt urmate mecanic de semnarea decretelor de numire pentru ministrii sus-numiti de acelasi presedinte Traian Basescu, care, motivandu-si decizia de a ii numi totusi pe cei doi „distrugatori si farsori de interes public” citeste dintr-o decizie a Curtii Constitutionale. Cu alte cuvinte Presedintele Basescu este obligat de lege sa faca un act pe care el insusi in dezaproba, adica un act imoral si iresponsabil (dupa propriile spuse) de a numi in functie niste ministri scelerati.

Sa notam ca legea fundamentala si deciziile curtii constitutionale nu l-au oprit pe Presedintele Basescu sa refuze minstrii si prim-ministrii in trecut, incalcand astfel cum decurge logic din propriile sale spuse, o decizie a curtii constitutionale.

Dar exista o solutie simpla pentru Presedintele Basescu pentru a nu fi obligat sa-si incalce propriile precepte morale numind niste oameni imorali in functii publice: demisia. Demisionand din functie, nu numeste niste oameni dupa spusele domniei-sale reprobabili si nici nu se incalca decizia curtii caci noul presedinte poate ii va numi. Dar, bineinteles, aceasta solutie ar mult prea eleganta pentru gusturile stradale ale Presedintelui.

Premierul Victor Ponta, aflat dupa pierderea alegerilor intr-un periplu spiritual de curatire interioara, trimite Universitatii din Bucuresti o scrisoare prin care solicita retragerea titlului de doctor, admitand prin deductie ca ceva e in neregula cu acest titlu, desi nu spune explicit ca a plagiat ci pune totul pe seama presiunii mediatice. Iarasi, o solutie logica si care ar avea efecte concrete in sensul invocat de premier ar fi o demisie din functia de prim-ministru, devreme ce admite ca textul scrisorii oficiale ca ceva a fost in neregula cu titlul de doctor obtinut si care titlu i-a permis intre altele sa aiba un parcurs profesional care in definitiv l-a propulsat in curenta functie publica. Evident insa, premierul ramane premier, cu un nou guvern, deci nici vorba de demisie, ceea ce transforma periplul spiritual al liderului pesedist intr-un joc secund al propriului narcisism politic, fara efectele morale pe care Victor Ponta le-a intentionat.

Cele doua solutii se aplica deci in egala masura celor doi lideri ai scandalului national din ultimii ani, care indiferent de cat se mai agata de o functie publica se vad sau se vor vedea nevoiti sa iasa din scena pe care probabil nu se vor mai intoarce niciodata. Traian Basescu platind tribut propriei halucinatii repetate obsesiv ca tara numita Romania este de fapt un vapor care are nevoie de un capitan-lup, iar Victor Ponta invins de atractia fatala fata de modelul de presedinte promovat de Traian Basescu si care fatalmente a esuat in uitare.

daca va place dati de veste:
0