Sunt un consumator avid de cinema si cred ca a saptea arta poate fi pentru oricine o sursa de crestere personala. Spun consumator pentru ca incerc sa nu fiu lovit de patima elitismului si sa ma transform intr-un snob agresiv fara sa vad altceva decat productii obscure al caror singur merit este ambiguitatea. Incerc sa am mereu o minte deschisa pentru toate genurile asa ca aceste 10 filme din 2015 si mentiunile aferente nu sunt inchistate intr-o bravada personala.

Cu toate acestea, 2015 a fost un putin reusit in cinematografie. Filmele bune le numeri pe degete si chiar si asa ramane un gol care a fost umplut cu prea multa spoiala si fatada vopsita. Trebui sa filtrezi profesionist pentru a ajunge la o lista demna de a fi recomandata, dar cam asta e menirea acestui blog.

Without further ado, iata lista. Una pur subiectiva, reprezinta doar preferintele mele adunate, dar in ele cred cu tarie si le recomand cu caldura:

 

10. Guardians of the Galaxy: un blockbuster cu adevarat reusit, un space-western amuzant si primul film din universul Marvel care m-a prins pana la capat. Alterneaza momentele de actiune cu dialoguri foarte reusite, un umor sincer si un soundtrack care reuseste acea detasare fata de hiperdigitalizarea acestui gen. Personajele sunt construite cu mai multa complexitate decat ai putea astepta de la acest gen si pe undeva filmul aminteste de universul lui Guillermo del Toro

09. The Martian: viziunea lui Ridley Scott asupra romanului ingineresc al lui Andy Weir. Perfect din punct de vedere vizual, cu un caleidoscop de imagini care iti raman imprimate adanc dar uneori prea lent prin copierea mot-a-mot a cartii. As fi asteptat de la R. Scott o mai mare libertate creativa si un pic mai multa poezie. Poate unicul moment liric apare la final, in inlantuirea portocalie a corzii care il leaga pe astronaut de casa.

08. Slow West: un coming-of-age western, perfect calibrat, unde un tanar si naiv scotian este purtat printr-o calatorie aproape onirica prin west-ul american, insotit de un bounty hunter paternalist (Fassbender). Un film liric, cu mult substrat muzical.

07. Macbeth: A fost un an plin pentru Michael Fassbender. Aici poate e cea mai puternica interpretare a sa, un tour-de-force intr-o ecranizare deloc usoara, asa cum sunt cam toate shakespeare-ienele. Filmul traieste din cele doua interpretari puternice, de la adancirea lui Macbeth in nebunie la mania reginei (Marillon Cotillard).

06. Ex machina: o experienta cinematografica despre inteligenta artificiala si noile repere ale umanitatii intr-un viitor din ce in ce mai apropiat in care ne-am plictisit sa mai fim singurele fiinte ganditoare.

05. X+Y: un copil autist si geniu in matematica descopera complexitatile si parfumurile vietii, in timp ce adultii din jurul lui isi negociaza propriile fantasme si indoieli. Secventa primei initieri erotice alaturi de o tanara eleva asiatica cuprinde intreaga puritate a actului cinematografic. Imi aminteste un pic de secventa din Marile Sperante.

04. Spectre: un Bond clasic, un tribut pentru inceputurile seriei. Acest al patrulea film cu Daniel Craig este poate cel mai vizual, incepand cu secventa de inceput (parada sarbatorii mexicane filmate dintr-un singur cadru).

03. Red Army: o surpriza foarte placuta. Un documentar scurt dar o experienta bogata. Despre gloria si dezintegrarea marii sovietice de hockey pe fundalul anxios al ultimilor ani de razboi rece. Eroii principali sunt prinsi intr-un joc nervos datorie-ambitie personala pe care fiecare il negociaza personal, asa cum ii dicteaza caracterul. Un studiu nu doar al jocului de hockey, care serveste aici de alegorie, dar si al societatii, oranduirii politice si locului individului in lume.

02. Whiplash: pe fundalul luptelor maniacala pentru performanta in conservatoarele de jazz americane, o poveste despre ce trebuie sa faci sa ai succes si la ce trebuie sa renunti ca sa ajungi acolo. Jocul de umbre intre tanarul aspirant si inflexibilul, dar pasionalul profesor naste o dilema intre dorinta de a ajunge cineva si realele sacrificii si stagii ale sacrificiului pe care trebuie sa le urci.

01. Mad Max: Fury Road: pentru mine filmul anului. Cam despre asta e vorba in cinematografie. Nici un efect digitalizant nu poate inlocui viziunea unui creator transpusa in imagini. Batranul George Miller revine dupa zeci de ani si produce poate cel mai important film de actiuni ale ultimilor zece ani. Si asta bazandu-se in special pe scoala pierduta a cascadorilor. Mad Max este o epopee deliranta, un asalt neintrerupt de actiuni si imagini onirice, varuite in culori tari. Tom Hardy este superb in prestatia sa muta si minimalista, la fel ca si Charlize Theron, care are o interpretare serioasa.

 

+mentiuni onorabilePhoenix, Tangerine, Sicario, Dope, Bridge of Spies, Southpaw

daca va place dati de veste:
0