Cum sa citesti

Din ce in ce mai multi oameni citesc in Romania, iar asta se vede in metrou.

Bineinteles propozitia de mai sus este un silogism, de fapt din ce in ce mai putini oameni citesc in Romania, desi in metrou sunt din ce in ce mai multi oameni cu o carte in mana.

Avand insa in vedere ca Vadim a declarat recent ca doarme pe un pat de carti si ca citeste ca un nebun (n-am sa-l contrazic aici) e important de stiut ca nu e de ajuns sa citesti ci trebuie sa stii ce si cum sa citesti. Iata cum trebuie sa citesti daca vrei sa ramai cu ceva in urma acestei activitati atat de utile:

  1. Fa-ti un plan de citit pe an; de exemplu propune-ti sa citesti un numar de carti pe an, impartite in fictiune si non-fictiune. Daca nu ai un plan o sa citesti dezordonat, o sa incepi mai multe carti si probabil nu o sa termini nici una.
  2. Asigura-te ca dupa ce ai inceput o carte, esti in stare sa o termini. Si sa o termini intr-un orizont de timp. Doua saptamani, o luna, doua luni. Dar trebuie sa ai un orizont de timp.
  3. Citeste cu un carnetel langa tine. Asta e unul din sfaturile cele mai eficiente. Citeste si scrie despre ce citesti. Noteaza pasaje care iti plac, idei, personaje. A scrie e una dintre cele mai intime activitati ale mintii tale si te poate ajuta pe multiple planuri.
  4. Atunci cand e posibil, foloseste stiloul si scrie pe paginile pe care le citesti. Nu lua de bun ce scrie in carte. Fii critic cu ce citesti. Multi avem obiceiul sa veneram autorul pe care il citim, sa-l transformam intr-un atotstiutor si sa citim cu gura cascata. Nu e ok. Daca gasesti lucruri dubioase, idei rizibile sau care nu fac sens, noteaza asta in carte. Taie, hasureaza. A citi e un act creator.
  5. Pe cat posibil incearca sa citesti in limba in care a fost publicata cartea.Nu te baza pe traduceri si mai ales nu te baza pe traduceri in romana. Din experienta mea traducerile in romana sunt atat de proaste (cu putine exceptii) incat dentureaza grav intentia autorului. Stii engleza, citeste in engleza

daca va place dati de veste:
0

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Va place? Dati mai departe!