Heităr

First law of Internet: people will find anything to bitch about

Hater-ul pare un produs secundar al generatiei facebook, un monstrulet din acela perfect distinct de oamenii decenti si care l-a convins pe zuckerberg sa nu inceapa productia la butoanele de „unlike”. Dar in vasta imensitate a internetului mi se pare improbabil ca exista o ceata perfect identificabila de oameni care isi exprima ura ca unic element de clasificare.

Mai degraba cred ca hatereala moderna nu e un produs al internetului asa cum dorinta de a ucide a oamenilor nu e un produs al legislatiei mai laxe in ceea ce priveste armele de foc. Cred ca exista in fiecare om o samanta de ura, un fond subconstient de agresivitate care nu a fost suprimat de secolele de civilizatie care au trecut intre violenta primitiva si violenta digitala. Daca lumea lui Hobbes era o lume plina de agresivitate unde homo homini lupus, in prezent contractele sociale succesive care au inlocuit violenta fizica devenita incomoda pentru un trai social au ingradit aceasta agresivitate inascuta a oamenilor aruncand-o intr-o stare latenta. Iar internetul, pe langa multe alte calitati, a oferit platforma perfecta acestei lave subconstiente care arde in fiecare dintre noi sa reapara la suprafata.

Desi generatia dinaintea internetului se lauda ca pe timpul lor nu erau hateri, cred ca realitatea e un pic mai nuantata. Cred ca erau la fel de multi, insa le lipsea acea platforma de eruptie. Pentru ca un hater adevarat are nevoie in primul rand de o audienta, de o portavoce. Inaintea internetului, ce puteai face pentru a-ti exprima ura fata de orice sau oricine, presupunand ca traiesti intr-o tara libera? sa iesi in piata publica si sa urli : „il uras pe francois mitterand!” sau „pele e cel mai overrated fotbalist ever, fifa ni-l baga pe gat!”? incomod si ineficient. Si atunci ura aceea, lava aceea de agresivitate ramanea ascunsa undeva.

Acum, in era comunicarii facile, a facebook-ului si twitter-ului, hatereala a devenit o a doua natura a internautilor. Popularitatea cuiva nu se mai masoara neaparat in numarul de followeri cat in numarul de hateri. Personalitati altminteri cumsecade ca Messi, Federer chiar si staruri de cinema au haterii lor. Personalitati mai putin cumsecade precum boxerul mayweather sau vladimir putin au si ei hateri loiali.

Ceea ce dovedeste pe undeva ca aceasta ura aruncata pe tastatura nu are o justificare morala cel putin, in functie de exemplu de cat de bun sau rau este perceput a fi obiectul haterelii. Haterul nu are nevoie de argumente, el nu este un contestatar. Contestatarul vine cu argumente, el contesta niste calitati percepute pe care cineva se presupune ca le are. Haterul nu. El il uraste pe vladimir putin de exemplu, desi ar avea o multime de argumente sa-l conteste.

Am momente cand il uras pe Mourinho de exemplu, antrenorul de fotbal al clubului Chelsea. Si in acele momente ma opresc si ma intreb: dar totusi de ce il urasc pe acest om? mi-a facut mie ceva personal? Realizez pe moment absurditatea situatiei dar cam asa e modul in care acest potential de agresivitate iese la suprafata, iar oamenii decenti in viata de zi cu zi nu sunt la adapost. Cei mai cu minte dintre noi reusim sa ne controlam emotiile si intelegem ca exprimarea urii fara cenzura chiar si intr-un mediu virtual este un act de lasitate, dar homo homini lupus a ajuns la era digitala, acolo unde nu exista inca contract social si unde emotiile nu se pot tine in frau decat de propria apreciere a autocenzurii.

In Romania, unde progresul tehnologic a venit mult mai devreme decat momentul in care proasta crestere a inceput sa se reduca, majoritatea discursului public si comentariile pe care le suscita se reduc al o hatereala salbatica. Nu exista persoana publica care sa nu provoace reactii vitriolice de ura, de la presedinte, la premier, la ciobanul ghita etc. Generatia Facebook de la noi, care se presupune ca a avut un cuvant de spus in orientarea politica a Romaniei colcaie de agresivitati primitive si ceea ce este si mai grav nu exista din partea liderilor de opinie o capacitate de autocenzura si de orientare a bunei cresteri. Presa romaneasca abunda de articole care suscita ura, parca cauta haterii cu lumanarea. Discursul politic este presarat cu scandaluri si violente verbale.

Personalitatea care a intruchipat cel mai bine ideea de hater ramane insa Traian Basescu. Cu arsenalul sau de cinism, machiavelism si grobianism a reusit sa provoace adevarate wankfest-uri de hatereala, el insusi fiind un hater incapabil sa se cenzureze. A creat la randul lui un autentic cuib de hateri, grupul Antena 3. L-ati vazut pe mugur ciuvica? Omul ala exprima la nive fizic cum arata lava de ura din fiecare om. Are mereu imprimata pe fata un rictus care exprima scarba, indiferent ca vorbeste despre basescu sau despre altceva. E mereu tensionat in acel scaun de parca sufera constant de reflux gastric. Este regina-mama a haterilor lui basescu si arata intr-un fel cat de puternica este iluzia urii, care consuma o fiinta umana din interior fara ca ratiunea sa mai aiba vreun cuvant de zis.

daca va place dati de veste:
0

1 Comment

  1. De correctat:

    Am momente cand il uras pe Mourinho
    Cei mai cu minte dintre noi reusim

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

© 2019 Mindfilter.ro

Theme by Anders NorenUp ↑

Va place? Dati mai departe!