Lucruri inspirate din tenis care te conduc catre succes

Tenisul este un sport atat de competitiv incat iti trebuie ani si ani de munca silnica si talent sa poti sa intri in top 500. De acolo, pentru a intra in Top 100 trebuie sa fii mult mai bun decat 400 de insi care sunt si ei foarte buni. Iar in Top 10 deja esti intr-o groapa de pitbuli atat de buni incat notiunea de bun nu mai are legatura cu ce experimenteaza oamenii normali zi de zi.

Ei bine, Simona Halep este pe locul 3 in acea groapa de pitbuli. Cei care inca mai cred ca doar norocul si circumstantele favorizante au dus-o acolo trebuie sa realizeze ca norocul te duce de pe locul 170 pe locul 150 mondial. Norocul insa nu are nici un merit atunci cand ajungi pe locul trei mondial. Ca sa ajungi acolo trebuie sa fii mult mai bun decat alte persoane care si ele sunt foarte foarte foarte bune. Si trebuie sa muncesti ani intregi facand chestii repetitive in fiecare zi.

Simona are succes nu pentru ca are noroc, ci pentru ca a muncit in timp ce altii au dormit. Pentru ca a tras de ea de mica la antrenamente inumane in timp ce altii au tras de ei la after-party. Un exemplu de antrenament pe care il face Simona in fiecare zi: trage dupa ea, inhamata, o greutate pe care  o taraste pe pista de atletism si alearga cu aceasta greutate.

Dar nici asta nu este suficient. Mai trebuie si un mental de fier, talent cat cuprinde si depasirea limitarilor fizice. Iar la ea asta a insemnat sa-si dezvolte jocul de picior care in acest moment este cel mai bun din circuit. Fara inaltime, fara forta propulsatoare, Simona se deplaseaza pe teren ca un boxer si probabil ca se antreneaza ca un boxer, legata cu banda elastica de glezne si sarind coarda cu orele in fiecare zi.

Un alt lucru pe care il fac jucatorii de tenis de succes este introducerea rutinei. Probabil ca l-ati vazut pe Rafael Nadal executand acelasi ritual inainte de punct, asezandu-si sticla de apa langa sticla de enegizant pentru ca apoi sa isi atinga nasul, fruntea si shortul inainte sa serveaza. Aceasta este o activitate obsesiv-compulsiva si are rolul ei esential in ce face Nadal: ii permite creierului sa joace punctele pe pilot automat si sa micsoreze erorile. Ritualul dinainte de punct este continuat de creier prin ritualul din punct. Iar atunci cand ceva exterior, cum ar fi vantul, ii afecteaza acest ritual, iar de exemplu sticla de apa cade, Nadal nu mai poate functiona ca inainte, se opreste si instinctiv remediaza aceasta ancora pentru creierul lui.

Nadal are succes pentru ca  invata sa-si integreze rutina intr-un ritual de succes. Lipsit de talentul lui Federer, care danseaza instinctiv si nu are nevoie de ancore, Nadal are nevoie de aceste ancore obsesiv-compulsive. E un exercitiu pe care fiecare om de succes il face in viata lui si incepe cu ritualul de dimineata. Dar despre asta cu alta ocazie.

daca va place dati de veste:
0

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Va place? Dati mai departe!