2015 a fost un an cu multa nervozitate, care lasa multe intrebari fara un raspuns concret si declansator de diverse crize economice, sociale si politice cu repercusiuni vitale pentru modul nostru de viata. Ne putem astepta la evolutii contrastante, unele imprevizibile. Am identificat mai jos cateva puncte unde se asteapta evoutii cu impact mondial, grupate pe economie, societate/politica, tehnologie. Cum va arata lumea in 2016? cateva predictii si puncte de reflectie de la care putem pleca si pentru care exista indicii clare inca din prezent.

 

economie

 • crestere economica: motoarele de crestere economica mondiala sunt tot mai rare, chiar daca vorbim de geografie sau de noi arii tehnologice. Graficul de mai jos (bloomberg) arata unde putem astepta crestere: in Asia de Sud-Est evident, In Europa, in SUA. Mai putin in Rusia si America de Sud. Fondul monetar international pariaza pe o crestere mondiala de 3.6%.  Este o cifra conservatoare, dar realista.schwab gdp
 • Statele Unite: prietenii americani vor creste mai mult decat colegii din tarile dezvoltate. Aceasta estimare de crestere pare insa sa transmita fiori reci pe piete, paradoxal, pentru ca se asteapta o crestere a dobanzii cheie a Fed. Doamna Yellen nu a spus cand o va face, dar o va face („The Fed Awakens” asa cum plastic sugereaza Credit Suisse). Noul tratat de liber schimb, Parteneriatul Trans Pacific poate insa sa aduca procente importante de crestere.
 • Europa: in cautare disperata de surse de crestere, cu o agenda politica plina, o Banca Centrala care si-a consumat deja munitia, inflatie mica, rate ale dobanzii mici si o populatie in imbatranire evidenta. In plus, in UK se va tine poate cel mai important referendum din istoria Uniunii. Un an de make it or break it pentru Uniunea Europeana.
 • China: China se pregateste anul viitor sa lanseze urmatorul plan cincinal (da, suna foarte comunist pentru ca este). Problema cu China este ca anul 2015 i-a adus o decelerare a cresterii economice (sub 7% pe an) in  conditiile in care multi specialisti vorbesc despre o bula a activelor care pregateste o criza bursiera de proportii. Primele semne au fost in aceasta vara odata cu deprecierea artificala a monedei si interventia robusta a partidului comunist in piata. Bottom line: China va continua sa creasca, dar nu la fel de puternic si se pregateste pentru un shift intre crestere din industrializare catre o crestere bazata pe consum.
 • unde vom fi in ciclul economic si care va fi urmatoarea criza economica:  Exista 3 mari riscuri pentru 2016: Europa (putem revizita o criza a datoriilor suverane care sa implice noi State, ca Spania sau Italia, pe langa Grecia), China (ritm scazut de crestere dupa standardele chinezesti, bula bursiera) si Rusia (a carei situatie economica precara poate crea un efect de contagiune in Asia si chiar Europa). Oricum, ultima recesiune a fost acum 7 ani, asa ca ne cam aflam in teritoriul gri.

societate/politica

 • Siria si lupta anti-terorism: coalitia va continua, la fel si bombardamentele in Siria. tensiuni pot aparea in relatia Rusiei cu celelalte state, in proxy-war-urile Turciei si in modul in care statele arabe vor din regiune vor reactiona la pericolul Isis.
 • Europa si criza migrantilor si terorism: o tensiune politica majora care va crea un efect de respingere si de retragere in transee. Lucrurile se misca deja in acest sens in Franta, unde Frontul National a castigat alegerile regionale. Referendumul din UK poate foarte bine sa scoata Regatul Unit din UE iar criza refugiatilor poate sa ia o amploare greu de stapanit, si pe fondul temerilor de atacuri teroriste.
 • Rusia si conflictele regionale: Rusia are nevoie de bani pentru a-si relansa economia, iar banii vin din resurse. Ukraina si acum Siria sunt doua modalitati clasice ale Presedintelui Putin sa deschida fronturi geopolitice ca pe tabla de sah, care sa ii aduca avantaje in timp
 • USA: in Statele Unite vor avea loc alegerile generale. Hillary Clinton este in pole-position dar nu e inca sigur ca bufoneriile lui Donald Trump nu vor produce o surpriza. SUA este si ea sub presiunea sangeroaselor masacre cu arme de foc insa obsesia americanilor pentru libertatea de a avea arme s-ar putea sa blocheze lucrurile.

tehnologie:

 • robotica si IA: Microsoft crede ca 2016 va fi un an de cotitura in inteligenta artificiala si modul in care oamenii interactioneaza cu tehnologia. Suntem inca departe de momentul in care inteligenta artificiala se va autonomiza (daca se va intampla) insa oamenii vor incepe sa implice in viata si in rutina lor din ce in ce mai multe masini.
 • noul Iphone 7 se anunta inca de pe acum si zvonurile sunt interesante
 • avantul disturbator al technologiei asupra sectoarelor traditionale va continua in 2016: uberizarea economiei e doar la inceput si vom asista la distrugeri creative in medicina, finante sau chiar modul in care este guvernat un popor.

 

daca va place dati de veste:
0