Federal Reserve a ridicat dobanda de politica monetara de la 0.25% la 0.5%, intr-o miscare asteptata, dar care nu a mai fost facuta de 10 ani. Trei lucruri esentiale de retinut:  dobanzile cresc pentru ca economia americana se afla pe o traiectorie ascendenta a ciclului economic si se anticipeaza o corectie; Wall Street primeste primul semn de anxietate; este o miscare atipica, pentru ca foarte putini indicatori economici corespund cu ultima perioada in care s-a luat aceasta decizie.

Si acum recomandarile de azi.

  1. Miscarea Federal Reserve a fost asteptata si pregatita de mult timp: „Given the economic outlook, and recognizing the time it takes for policy actions to affect future economic outcomes, the Committee decided to raise the target range for the federal funds rate to 1/4 to 1/2 percent”.
  2. O comparatie vizuala cu ultimele doua perioade in care s-au marit dobanzile.
  3. Cele mai bune 100 de albume de muzica din 2015 de la the Quietus
  4. Cele  mai bune recomandari de carti ale anului 2015, de la diversi critici.
  5. Richard Feynam despre cum ne place sa credem ceea ce nu este adevarat

+ mareste-ti capacitatile creative prin regandirea modului in care gandesti: „Psychologists and educational researchers, for example, stress how metacognition — the awareness and understanding of one’s own thought processes — is integral to enhanced learning and better decisions”

+iluziile de cauzalitate: cum creierul nostru ne poate pacali acceptand concluzii gresite

+fericirea nu te ajuta sa traiesti mai mult

ce mai citesc:

  • Zen and the art of motorcycle maintenance: o calatorie filosofica si intima,  carte despre suferinta sinelui si speranta obtinerii unui sens si una din marile carti de dezvoltare personala ale secolului trecut. Un tata cu un trecut bipolar isi indruma fiul intr-o calatorie initiatica pe motocicleta
  • Money: John K. Galbraith: o istorie a banilor de la minele spaniole la etalonul de aur si „fiat money”-ul contemporan

ce filme am mai vazut:

  • Metropolis – Fritz Lang: imaginea turnului distopic organizat pe criterii sociale te bantuie mult dupa ce se incheie filmul. Un clasic al cinematografiei si al sci-fi-ului
  • The Red Army: documentarul despre talentat echipa de hockey a Uniunii Sovietice. Aminteste si despre modul in care sportivii de mare talent erau pastrati in interiorul lumii comuniste si utilizati ca manevre politice (in Romania am avut acelasi scenariu cu fotbalistii si gimnastele)
  • NOVA – un documentar scurt despre mintea lui Einstein

ce muzica mai ascult:

daca va place dati de veste:
0