The Hobbit

Am asteptat noua trilogie cu respect si nerabdare. Desi a aparut a aproape 10 ani dupa Stapanul inelelor, a parut ca e un proiect fortat. Unii spun ca nu aveai de unde sa faci 3 filme de 3 ore din cartulia lui Tolkien dar nu cred ca asta a fost problema, ci mai cu seama un spleen al producatorilor si mai ales al lui jackson care parca a fost fortat sa faca acest film.

Trilogia este spectaculoasa, nimic de zic, dar nu face decat sa acutizeze oftatul dupa filmele originale. Cand a aparut The Fellowship of the Ring eram la facultate si am vazut fimul la cinema studio, avand o fereastra de doua ore pana la un examen. Habar nu aveam cat avea sa dureze si despre ce era vorba, nu stiam nimic despre universul lui Tolkien. Dar filmul a fost o revelatie, mi-a placut atat de mult incat am ramas infipt cu ochii in ecran. Desi ma asteptam la o poveste pentru copii filmul lui jackson oferea o fantezie cu o atmosfera intunecata, la care contribuia coloana sonora extraordinara, efectele speciale foarte bine alese si povestea in sine, puternica, credibila. In plus, casting-ul ramane unul din cele mai reusite din istoria cinematografiei, personajele fiind extraordinar interpretate, complexe  si spectatorul e tras ca intr-un vartej in mjlocul emotiilor lor.

Atat de mult mi-a placut acel film incat cu greu am plecat sa dau examenul, ratand ultima parte. Si acum regret ca prima data nu l-am vazut pana la capat.

Hobbit-ul in schimb este fortat mai ales in primele doua parti, povestea este intinsa, personajele nu sunt chiar atat de bine conturate si atmosfera fimului nu mai este atat de rapitoare. Ultima parte este o ultima fortare pentru a incheia satisfacator o poveste importanta din lumea Pamantului Mijlociu si reuseste pana la urma asta. Exista momente din Batalia celor cinci armate care raman cu tine, cum ar fi lupta lui Galadriel cu regii damnati si care aduce in scena natura duala si intunecata a elfei. La fel, lupta lui thorin cu Azog este monumentala si va ramane in constiinta iubitorilor genului.

In final, Hobbit-ul ramane o trilogie de entertainement si nu are cum sa se ridice la nivelul trilogiei originale. Aici paralele cu razboiul stelelor imi vine la indemana, trilogia originala fiind mult superioara celor trei incercari ale lui george lucas de a revitaliza universul Jedi.

La fel ca si Razboiul Stelelor, care va avea in 2015 o a saptea parte, cred ca lumea Middle Earth nu se va sfarsi cu Batalia celor cinci armate ci va continua candva, poate nu chiar peste 10 ani, cu o a saptea parte, poate inspirata din The Silmarillon (material exista destul) si, poate la fel ca trilogia stelara realizata de alt regizor care sa aduca un suflu nou.

daca va place dati de veste:
0

1 Comment

  1. Este și normal ca Hobbit-ul să pară o palidă copie a trilogiei „Stăpânului”. La „Stăpânul inelelor” nu știai la ce să te aștepți, era ceva nou, iar cărțile lui Tolkien erau prea puțin cunoscute publicului. „Hobbit”-ul, pe de altă parte, este ceva despre care avem o oarecare idee, ceva de la care avem ceva așteptări care ne vor fi înșelate imediat ce va devia de la proiecțiile noastre.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

© 2019 Mindfilter.ro

Theme by Anders NorenUp ↑

Va place? Dati mai departe!