Romania a renascut dupa revolutie intr-o supa primordiala capitalista. O tara trecuta abrupt dintr-o oranduire sociala profund extractiva spre un capitalism salbatic a carui unica caracteristica de fatada care trebuia sa functioneze ca un voal al gnorantei a fost democratia.
La 25 de ani de la acel moment, sentimentul este ca democratia romaneasca a fost cel mai bun sistem in spatele caruia sa se ascunda adevaratul sistem, cel extractiv capitalist. Politica extractiva a bogatiilor practicata de comunisti pentru o elita limitata a fost inlocuita de politica extractiva a bogatiilor practicata de noii oameni politici si capitalismului salbatic pentru o elita limitata, sub voalul extins al ignorantei democratice.
Nu este nici o coincidenta ca in spatele sau in fata scenei politice au fost oamenii vechiului regim, de la Iliescu pana la Basescu, care au asigurat trecerea de la un sistem opresiv direct inacceptabil, la un sistem opresiv indirect si aparent acceptabil. Furtul bogatiilor produse in tara nu a mai fost legiferat ca politica de stat, ci mult mai simplu si mai eficient, acoperit ca modalitate operationala de sistemul de directionare a banilor publici. Timp de 25 de ani, mita, spaga, furtul, cunostintele, influentele, gastile si plocoanele au crescut in toate sectoarele societatii si economiei iar conceptele ca statul de drept, legea, regulile au fost declasate catre voalul ignorantei, ca niste notiuni abstracte care in teorie ar trebui sa functioneze dar in practica functionarea lor fiind foarte flexibila. Asa a evoluat societatea romaneasca, inertial, progresul fiind indus de mersul geopolitic din jurul nostru si institutiile extractive din spatele institutiilor teoretice ale voalului ignorantei continuand sa functioneze si sa se transforme pe masura ce constrangerile legale ale influentelor geopolitice se mareau.
In spatele acestui voal al ignorantei apare insa Romania reala si efectele coruptiei reale: spitale fara medicamente dar cu gandaci, educatie precara, elicoptere care cad din cer iar pasagerii mor pe facebook.
Daca vrem sa gasim vinovati trebuie sa ne uitam in urma si sa intelegem ce s-a petrecut in spatele voalului ignorantei pentru ca daca dai voalul la o parte privelistea este greu de acceptat. Dar am acceptat-o cu totii pentru ca am mers inainte cu valul de progres inertial si pentru ca facebook-ul ne-a ajutat sa uitam. Dar daca vrem sa facem o tara mai buna, trebui sa privim adanc in spatele voalului si sa intelegem ca daca vom trage alt voal peste cel existent care sa acopere si mai bine, de exemplu voalul facebook, vom avea surpriza sa experimentam regresul inertial dupa progresul inertial.

daca va place dati de veste:
0